Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Milyen indítókábelt vegyek?

Indítókábel - milyet vegyek?

Felmerül a kérdés, hogy aki szorult helyzetbe kerül vagy csak elővigyázatosságból szeretne gondoskodni a jövőjéről, milyen bikakábelt vegyen. 

Az indítókábelt megvásárolhatjuk Praktikerben, Obiban, Tescóban vagy benzinkúton is. Sajnos a legtöbb esetben azt kell mondanunk, hogy a 2-3 ezer Ft-os indítókábel nem alkalmas arra a célra, amire szánjuk. 

milyen indítókábelt vegyek
Az indítókábel legfontosabb műszaki paraméterei a névleges terhelhetőség, amit amperben, magyarán az átvihető maximális áramerősség értékében adunk meg. A kábel keresztmetszet a legfontosabb tényező (a kábel hosszan kívül persze), ezt pedig az határozza meg, hogy mennyi réz van a kábelben.

Olcsó kábeleknél gyakran fordul elő, hogy egy relatív vékony madzag köré vastag szigetelést tesznek, ezáltal a kábel ugyan vastagabbnak látszik, műszaki szempontból azonban nem felel meg sajnos a célnak.

Sajnos a tapasztalat az hogy egy nagyobb névleges teljesítményű akkumulátor indítása olcsó kábellel szinte reménytelen. A bikakábeleknél fontos szempont a terhelhetőség mellett, hogy vajon a kábel másik végén mekkora feszültség marad.

Ha az energia az indítókábel felmelegítésére megy el, akkor kevesebb jut az akkumulátor indítására. Az indítókábel csipesznél a csatlakozás fontos tényező, mert ezeknél az illesztési pontoknál a drótok annyira felmelegedhetnek, hogy a kontakt egyszerűen elég.

Megéri indítókábelt venni?

Így sokszor merül fel emberben az, hogy vajon megéri-e indítókábelt venni, vagy okosabb beruházás új akkumulátor vásárlása. Ugyanis egy erősebb, combos kábel ára szinte összemérhető egy új akkumulátor árával.

Tanulságképpen azt javasoljuk, hogy benzinkutakon és nagyáruházakban ne vásároljunk indítókábelt, kizárólag autósboltban vagy szakáruházban.